Theater De Spiegel Zwolle

Ck2 HVA Theater De Spiegel Zwolle-01
Ck2 HVA Theater De Spiegel Zwolle-01
Ck2 HVA Theater De Spiegel Zwolle-02
Download dit project als PDF
  • Bouwkostenmanagement
  • Realisatie management
  • Huisvestingsadvies
  • Bouwmanagement

Zwolle heeft een nieuw theater

Theater De Spiegel is na ruim 50 jaar praten gebouwd op het Noordereiland aan de stadsgracht en biedt plek aan 850 tot 1.000 bezoekers. De huidige schouwburg aan de Blijmarkt zal blijven bestaan.

Voor het Noordereiland is een stedenbouwkundig plan opgesteld. Dit plan zal de komende jaren gerealiseerd worden en het Noordereiland zal een grote metamorfose ondergaan. Het nieuwe theater staat op de plek die ook wel 'De Tanerij' wordt genoemd. Samen met het bestaande Flevogebouw en het Spinhuis (de vroegere gevangenis) ontstond hier een nieuw, levendig ijkpunt voor het centrum.

Bijzonder ontwerp

Het meest bijzondere aan het ontwerp is de theaterzaal. Ten eerste omdat het geschikt is voor diverse typen voorstellingen uiteenlopend van kleinere theatervoorstellingen tot symfonische concerten. Dit is mogelijk gemaakt door middel van een beweegbaar plafond waarmee de volume van de zaal aangepast kan worden. Ten tweede omdat de theaterzaal een compacte vorm heeft, met zijbalkons en zogenaamde muppetbalkons. Hiermee worden het publiek en de acteurs en/of musici zo dicht mogelijk bij elkaar gebracht. Deze opzet is kenmerkend voor Greinier Van Goor Architecten.

Geleverde diensten

bbn adviseurs heeft het project- en het bouwkostenmanagement verzorgd tijdens de ontwikkelingsfase en de directievoering en het toezicht tijdens de uitvoeringsfase.

Facts and Figures
Opdrachtgever: Gemeente Zwolle
Gebruiker: Odeon
Architect: Greiner Van Goor Architecten bv
Omvang: 9.000 m²
Omschrijving: 850 tot 1.000 bezoekers