Huis van de Stad Rijswijk

Huis van de stad3
Huis van de stad3
Huis van de stad2
Huis van de stad4
Huis van de stad1
Download dit project als PDF
  • Huisvestingsadvies
  • Bouwmanagement

De gemeente Rijswijk keert in fases terug naar het oude stadhuis aan de Generaal Spoorlaan. Vanwege gebrek aan ruimte op deze locatie verhuisde de gemeente in 2003 naar een kantoorgebouw aan het Bogaardplein. Met de introductie van Het Nieuwe Werken, biedt het oude stadhuis weer voldoende ruimte.

Huis van de Stad

Het monumentale pand aan de Generaal Spoorlaan wordt omgetoverd tot een Huis van de Stad. Een openbare ruimte waar inwoners en bezoekers zich welkom en op hun gemak voelen. Op de onderste verdiepingen zitten een bibliotheek, een café en maatschappelijke organisaties. Op de andere verdiepingen komen, in de tweede fase, de werkruimtes voor de gemeentelijke organisatie.

Monumentaal pand

bbn onderzocht twee scenario's voor de gemeente Rijswijk. Het oude stadhuis renoveren en daar terugkeren bleek de meest aantrekkelijke keuze. Zo blijft het monumentale pand behouden en ontstaat er synergie tussen de verschillende maatschappelijke functies in het gebouw.

Beleving

Een bezoek aan het Huis van de Stad inspireert, vertelt Fransien de Bueger, projectmanager bij bbn. "Het oude stadhuis heeft een mooie raadzaal met veel hout. De binnentuin wordt door een overkapping getransformeerd tot atrium zodat deze ruimte goed benut kan worden. Ook komt er kunsteducatie voor kinderen. Een bezoek aan het nieuwe stadhuis in Rijswijk wordt zo een interessante beleving."

Facts and Figures
Opdrachtgever: Gemeente Rijswijk
Architect: Inbo Architecten Amsterdam
Omvang: ca. 12.500 m2
Omschrijving: Renovatie stadhuis Rijswijk fase 1