Fabriekscomplex Grasso 's-Hertogenbosch

VGM Frabriekscomplex Grasso Den Bosch1
VGM Frabriekscomplex Grasso Den Bosch1
20131102-20131102- DSC8808-800px-72dpi-watermerk
Download dit project als PDF
  • Onderhoud en beheer
  • Bouwmanagement

De rijksmonumentale fabriekshallen van machinefabriek Grasso, gelegen aan de Parallelweg 27 te ’s-Hertogenbosch, zijn in opdracht van gemeente ’s-Hertogenbosch gerestaureerd en heringedeeld. Daarnaast is in de hallen een nieuw kantoor van circa 1.500 m2 gerealiseerd. Het fabriekscomplex Grasso dateert van 1912. Het huidige complex omvat een monumentaal kantoorgebouw en een naastgelegen monumentale fabriekshal van circa 8000 m2.

In een intentieovereenkomst tussen de gebouweigenaar gemeente ’s-Hertogenbosch en huurder Grasso, was vastgelegd dat Grasso het huidige kantoorgebouw zou verlaten. En dat een nieuw kantoor inpandig in de fabriekshallen zou worden gerealiseerd. Daarnaast zijn de fabriekshallen intern gerenoveerd met onder andere een nieuwe bedrijfsvloer en zijn de gevels en het dak gerestaureerd en gerenoveerd. Het nieuwe kantoor, volgens het doos in doos principe, is een modern gebouw geworden over 3 bouwlagen dat voldoet aan alle eisen van het bouwbesluit en de arbo-wetgeving. bbn heeft voor dit project een alles omvattende opdracht uitgevoerd met onder andere:

  • het inventariseren van de wensen opdrachtgever en huurder
  • het uitvoeren en initiëren van een technisch onderzoek
  • het opstellen van PVE en procesplanning
  • het uitwerken van het definitieve plan in werkomschrijving(en) en tekeningen 
  • het aanbesteden en contracteren van uitvoerende partijen en het begeleiden van het bouwproces

Naast de aansturing van het projectteam is heeft bbn het proces met huurder Grasso begeleid. Dit omdat de fabriek gedurende het totale bouwproces in bedrijf moest blijven. Dit betekende samen met Grasso en aannemer(s) het opstellen van een gefaseerde uitvoeringsplanning die was afgestemd op de mogelijkheden voor verplaatsing van de diverse bedrijfsprocessen van Grasso. bbn heeft het projectmanagement en bouwkostenmanagement uitgevoerd.

Facts and Figures
Opdrachtgever: Gemeente 's-Hertogenbosch
Omvang: 9.500 m2