De 5 Keizers, Universiteit Nyenrode te Amsterdam

5- Keizers- Amsterdam1
5- Keizers- Amsterdam1
5- Keizers- Amsterdam5
Download dit project als PDF
  • Bouwkostenmanagement
  • Bouwmanagement

“De 5 Keizers” is een uniek complex met een vloeroppervlakte van circa 18.000 m² gelegen in het centrum van Amsterdam. Het complex De 5 Keizers is gelegen aan de Keizersgracht, de nummers 271 t/m 287 op de hoek Wolvenstraat, midden in het centrum van Amsterdam. Het kwartier van de Negen Straatjes waarbinnen De 5 Keizers gelegen zijn, biedt een veelvoud aan voorzieningen zoals onderscheidende winkels, cafés en restaurants. Binnen steenworp afstand van het complex bevindt zich de Jordaan.

Het complex is eigendom van Credit Suisse Asset Management Immobilien Kapitalanlagegesellschaft mbH en bestaat uit 5 met elkaar verbonden grachtenpanden. Twee van de grachtenpanden genaamd Antonius en Lucius, zijn herbestemd tot woonruimte. De drie gebouwen genaamd Marcus, Romanus en Titius zijn herontwikkeld tot hoogwaardige onderwijs- en kantoorruimten. De hoofdhuurder van het complex is de New Business School; een onderdeel van de Universiteit Nyenrode. Daarnaast is in het project een vestiging van supermarktketen Marqt ondergebracht.

Om de functies onder te brengen in de gebouwen, zijn deze gerenoveerd en ook constructief aangepast. De stabiliteit is verzekerd door deze over te brengen van kolommen met vloeren naar nieuwe (lift)kernen, het verstevigen van penanten met gewapend spuitbeton in viden en het plaatsen van windverbanden in dwars- en langsrichting. Voor de fundering zijn extra palen in het gebouw aangebracht om de stijfheid van de panden te vergroten en is er een verdiepte vloer aangebracht met een nieuwe paalfundering om ruimte te creëren in het souterrain. Met de ligging midden in Amsterdam komen alle logistieke uitdagingen in beeld: geen opslagruimte, bouwketen op de gracht, communicatie met omwonenden, beperkingen overlast, beperkingen voor werktijden, organiseren aan- en afvoerroutes bouwverkeer, organiseren van de veiligheid en gefaseerde bouw en oplevering. Met een BLVC plan zijn al deze aspecten met elkaar in verband gebracht en gemanaged.
bbn heeft voor dit project het bouwmanagement, de directievoering, het toezicht en de huurdersbegeleiding verzorgd.

Facts and Figures
Opdrachtgever: Credit Suisse Asset Management Immobilien Kapitalanlagegesellschaft mbH
Architect: Dam&partners Architecten
Omvang: 18.000 m2