Johan van Aalten

Johan van Aalten

sr. projectmanager/adviseur
088 - 226 74 68
  • Brede school Asperen
  • Vitalis College Breda
  • IKC Maarssen
Bekijk al onze projecten

LEAN ontwerpproces

LEAN is een managementfilosofie die al meer dan 40 jaar geleden is ontwikkeld bij Toyota. LEAN is gericht op het versnellen en verbeteren van het proces door het voorkomen van verspilling. Bij het verbeteren van het proces worden de mensen die het echte werk doen (de werkvloer), nadrukkelijk betrokken.

Deze principes worden inmiddels bij veel partijen in de bouwkolom ook toegepast. Onze bouwmanagers passen deze filosofie ook toe op het ontwerpproces. De resultaten zijn verbluffend. Sneller, beter en goedkoper.

Sneller LEAN ontwerpen met een LEAN planning

De LEAN filosofie wordt door ons toegepast in het LEAN ontwerpproces. Twee belangrijke instrumenten zijn daarbij: de LEAN planning en Concurrent Engineering. Een LEAN planning wordt gemaakt door alle personen die daadwerkelijk aan een project gaan werken. De LEAN planning is per definitie heel veel korter dan een traditionele planning. De verspilling wordt immers sterk verminderd. Daarmee wordt ook de kwaliteit verhoogd.

LEAN ontwerpen met Concurrent Engineering

Eigenlijk is het heel onlogisch dat in een traditioneel ontwerpproces de tekenaars van de architect, de constructeur en de installatieadviseur allemaal vanuit hun eigen kantoor werken. Concurrent Engineering is een belangrijk onderdeel van LEAN ontwerpen. Alle tekenaars en projectleiders werken regelmatig samen, in een ruimte, aan het project. Het LEAN ontwerpproces levert betere afstemming, snellere resultaten, meer kwaliteit en minder inzet van tijd.

Optimaal Designmanagement

bbn verzorgt Designmanagement volgens de LEAN filosofie en ontwikkelt sneller, beter en goedkoper. Het LEAN ontwerpproces kan uiteraard tijdens de uitvoering worden voortgezet in LEAN bouwen. 

Meer weten over LEAN? Neem contact met ons op, 088 - 226 74 00.

bbn adviseert: