Kantoorgebouw IBM Dynatos Amsterdam

CK2 PRM IBM Dynatos Amsterdam-01
CK2 PRM IBM Dynatos Amsterdam-01
CK2 PRM IBM Dynatos Amsterdam-02
CK2 PRM IBM Dynatos Amsterdam-03
Download dit project als PDF
  • Realisatie management
  • Huisvestingsadvies
  • Bouwmanagement

Het nieuwbouwplan maakte deel uit van een plan waarbij IBM al haar kantoren in Nederland wilde concentreren in Amsterdam. Naast de renovatie van het bestaande hoofdkantoor (HDK) is de nieuwbouw van backoffice Dynatos begeleid. Naast concentratie in Amsterdam was de implementatie van een nieuw kantoorconcept onderdeel van het plan. bbn adviseurs heeft een grote rol gespeeld in deze ontwikkeling.

Marktconform kantoor

Het nieuwe kantoor diende marktconform te zijn in verband met een eventuele sale lease back in de toekomst. IBM had al een optie op de grond. Allereerst zijn de functionele en technische specificaties uitgewerkt. Vervolgens is een bijdrage geleverd aan de selectie en contractvorming van de ontwikkelaar Multi Development Corporation (MDC).

Gedelegeerd ontwikkelaar

MDC kreeg de rol van gedelegeerd ontwikkelaar. Op basis van de specificaties heeft men een aanbieding gemaakt voor het casco. Deze is financieel, functioneel en kwalitatief getoetst. Vervolgens is een en ander uitonderhandeld. Vanwege de gewenste flexibiliteit is de klimaatinstallatie opgewaardeerd (ten opzichte van marktconform). bbn adviseurs heeft samen met de facilitair manager het Programma van Eisen voor het inbouwpakket opgesteld.

Inbouwpakket

Het inbouwpakket omvatte systeemwanden, ICT-bekabeling, horeca- en cateringinstallaties en toegangsbeveiliging. In een later stadium zijn daar aan toegevoegd: noodstroom en een fitnesscentrum. bbn adviseurs heeft namens IBM het ontwerp, de inkoop en implementatie van het inbouwpakket begeleid. Daarnaast is het ontwerp en de realisatie getoetst en de oplevering begeleid.

Facts and Figures
Opdrachtgever: IBM Nederland NV
Gebruiker: Medewerkers IBM
Architect: Interieur: Habes Architecten Exterieur: William McDonough & Partners
Omvang: 33.700 m²
Omschrijving: 1.750 werkplekken en 224 parkeerplaatsen