Kantoortoren World Port Center Rotterdam

Ck2 BKM Kantoorentoren Word Port Center Rotterdam-01
Ck2 BKM Kantoorentoren Word Port Center Rotterdam-01
Ck2 BKM Kantoorentoren Word Port Center Rotterdam-02
Download dit project als PDF
  • Bouwkostenmanagement
  • Bouwmanagement

Op het aansprekende project ‘De Kop van Zuid’ in Rotterdam is door ING Vastgoed het World Port Center ontwikkeld. Voor deze 32 verdiepingen tellende kantoortoren van circa 124 m hoog werd de beroemde Engelse architect Sir Norman Foster ingeschakeld. De lokatie naast Hotel New York gaf aanleiding voor een uitdagend concept.

Het project moest echter wel worden gerealiseerd voor ‘Nederlandse’ budgetten. Dit vergde veel inzet, overtuigingskracht en inlevingsvermogen van bbn adviseurs om als bouwkostenmanager in samenwerking met het Ontwerpteam de juiste balans te vinden tussen het architectonische ambitieniveau en de toelaatbare bouwkosten. De technische complexiteit van de parkeergarage plaatste het budget extra onder druk.

bbn adviseurs besteedde veel aandacht aan de aanbestedingsstrategie. De gevels werden door bbn adviseurs separaat ingekocht en in overleg met de leverancier ontwikkeld tijdens de bestekfase. De aanbesteding vond in eerste instantie plaats in één-één-verkeer. Tijdens het eerste overleg over de prijs, werd een verschil van 30% met het door bbn adviseurs opgestelde budget geconstateerd. Intensieve onderhandelingen brachten dit verschil slechts terug tot circa 25%. Omdat bbn adviseurs overtuigd was van de juistheid van het opgestelde budget, werd geadviseerd om alsnog meervoudig aan te besteden bij andere aannemers. Deze aanbesteding toonde het gelijk van bbn adviseurs aan en vormde het startpunt voor een voorspoedig verloop van de uitvoering.

Facts and Figures
Opdrachtgever: ING Vastgoed
Gebruiker: Diverse partijen
Architect: Sir Norman Foster, Engeland
Omschrijving: Kantoorgebouw