Kantoor Bruggebouw Grotiusplaats Den Haag

BKM-Bruggebouw Grotiusplaats Den Haag-1
BKM-Bruggebouw Grotiusplaats Den Haag-1
BKM-Bruggebouw Grotiusplaats Den Haag-2
Download dit project als PDF
  • Bouwkostenmanagement
  • Bouwmanagement

Het plangebied Grotiusplaats ligt tussen het Centraal Station en het Beatrixkwartier in Den Haag. Het gebied werd sinds de aanleg van de Utrechtse Baan rigoureus in tweeŽn gedeeld, maar moest ruimtelijk en functioneel weer 1 geheel worden. Het hart van het plan Grotiusplaats werd gevormd door een plein, met daaromheen kantoren, winkels en woningen. De verdiepte autowegen van de Utrechtse Baan lopen dwars door het plein.

2 Bruggebouwen, parallel aan elkaar, overspannen de Utrechtse Baan en vormen aan weerszijden van het centrale plein een sterke afbakening. De gebouwen verbinden de noord- en de zuidkant van het plein. Zowel op maaiveld als vanuit de auto vanaf de Utrechtse Baan worden deze gebouwen ervaren als poorten. Om zoveel mogelijk openheid te creŽren op pleinniveau zijn de kantoorgebouwen 2†verdiepingen opgetild. Daaronder zijn alleen een glazen entree en een transparante winkelruimte geplaatst.

Het bruggebouw aan de westzijde telt 5 kantoorverdiepingen, het gebouw aan de oostzijde is even hoog en heeft aan de noordkant als ťťn toren een aantal extra lagen. De ontsluiting van het gebouw aan de westzijde is ondergebracht in 2 kernen die aan weerszijden van de Utrechtse Baan op maaiveld staan. Deze kernen dragen ook zorg voor de stabiliteit. Het gebouw aan de oostzijde heeft 3 toegangen op maaiveld.

bbn adviseurs is door AM Vastgoed ingeschakeld voor het bouwkostenmanagement.

Facts and Figures
Opdrachtgever: AM Vastgoed
Architect: Zwarts en Jansma
Stedenbouwkundige: Joan Busquets
Constructeur: Grabowsky & Poort, Arcadis
Omvang: 17.300 m²
Omschrijving: Kantoorgebouwen en winkels