Stadsbibliotheek Dordrecht

BibliotheekAanZet-Dordrecht-openingsweek-CopyrightMaartjeBrockbernd-51[1]
BibliotheekAanZet-Dordrecht-openingsweek-CopyrightMaartjeBrockbernd-51[1]
BibliotheekAanZet-Dordrecht-openingsweek-CopyrightMaartjeBrockbernd-2[1]

Begin mei opende stadsbibliotheek Dordrecht de deuren na een grondige verbouwing. Bezoekers kunnen nu in het sfeervolle Café Americain een kop koffie drinken of lunchen. In 'De Blauwe Kamer' rechts na de entree is een ruimte voor workshops en lezingen. Met deze nieuwe inrichting is de monumentale voorzijde als het ware teruggegeven aan de inwoners van Dordrecht.

bbn was al in een vroeg stadium betrokken bij het meedenken. In samenwerking met het team van bibliotheekmedewerkers, de architect en later ook de aannemer en installateurs, stuurde bbn het proces aan. Het schetsontwerp voor de tijdelijke inrichting werd uitgewerkt tot een uitvoeringsgereed ontwerp. Een marktconsultatie met als doel een geslaagde aanbesteding maakte hier onderdeel van uit.

Multifunctioneel

De bibliotheek verhuist over vijf jaar naar een multifunctioneel gebouw op de Spuiboulevard. Ronald Henzen, projectmanager bij bbn: "Vanwege dit tijdelijke karakter kreeg de architect de opdracht zo minimalistisch mogelijk te ontwerpen. Maar wel zo, dat de bibliotheek in het gebouw kan experimenteren met haar visie op de bibliotheek van de toekomst. Jong en oud kunnen er boeken lenen, werken, studeren en trainingen volgen."

Stichting Bibliotheek AanZet wil burgers stimuleren ook zelf activiteiten te organiseren. Daarom zijn er vergader- en spreekruimtes die maatschappelijke organisaties en ondernemers kunnen gebruiken. Als projectmanager moest Henzen de verwachtingen goed managen. "De opdrachtgever had veel wensen en ideeën die nog niet allemaal exact waren uitgewerkt. En in een bestaand gebouw loop je tegen onverwachte zaken aan. Dat betekende snel schakelen door de betrokken adviseurs van bbn. Na elke ontwerpfase maakten we een kostenraming. Zo zagen we welke wensen we voor het beschikbare budget konden realiseren of waar bijsturing nodig was."

Verbouwing volgens plan

Een toezichthouder van bbn zorgde ervoor dat de verbouwing volgens plan verliep. Met het gewenste eindresultaat: de komende jaren kunnen bewoners van Dordrecht elkaar op een nieuwe manier ontmoeten in de oude stadsbibliotheek.

 

Foto credits: Maartje Brockbernd


 

Facts and Figures
Opdrachtgever: Stichting Bibliotheek AanZet
Architect: Hanratharchitect
Omvang: ca. 2.400 m2
Omschrijving: Verbouwing stadsbibliotheek Dordrecht