Groener en veiliger met Pharmafilter

09 Maart 2015

Op 10 maart 2015 is door Erasmus MC het contract getekend voor de aanschaf van Pharmafilter. Met dit systeem wordt het ziekenhuisafval vrijwel geheel op de eigen locatie verwerkt en gerecycled. Een belangrijke milieubesparende investering.

Lang gekoesterde wens

De extra vleugel aan de nieuwbouw, Rg, waarvoor momenteel het bouwterrein wordt voorbereid, maakt het mogelijk om een door de nieuwbouworganisatie lang gekoesterde wens toch te kunnen realiseren. De extra ruimte die gecreëerd wordt biedt de kans om Pharmafilter te integreren in het nieuwe ziekenhuis.

Wat is Pharmafilter?

Pharmafilter is een integraal concept dat de afvalverwerking vereenvoudigt en het afvalwater van ziekenhuizen zuivert. Er wordt gewerkt met eenmalig te gebruiken ziekenhuismateriaal, zoals bedpannen, injectienaalden en dergelijke. Na gebruik komt het in een vermaler en via het riool in het Pharmafilter waar het afval wordt gescheiden en gezuiverd. Op die manier wordt het werk voor de zorgmedewerkers lichter, prettiger en veiliger. Besmet en soms gevaarlijk (ziekenhuis-)afval is meteen weg. Daarnaast wordt op ruimte en logistieke kosten bespaard. Er wordt warmte en elektriciteit uit het afval gewonnen. Het gebruik van bio plastics voor allerhande producten (tot en met servies en bestek) draagt in toenemende mate bij aan het resultaat.

Al het afval via het riool

bbn verzorgt voor Erasmus MC het projectmanagement voor het Rg-gebouw waar het Pharmafilter in de kelder komt en is nauw betrokken bij de inpassing van het Pharmafilter.

Lees hier meer over het Rg-gebouw van het Erasmus MC.

Erasmus
Download dit nieuwsbericht