Selecteer een pagina
Home  ›  Projecten  ›  Stadhuis Den Helder

Stadhuis Den Helder

Den Helder krijgt een nieuw stadhuis op de voormalige Rijkswerf Willemsoord. Eind februari presenteerden architectenbureaus Office Winhov en Van Hoogevest Architecten het schetsontwerp aan de pers. Voor het ontwerp speelt de cultuurhistorische waarde van de gebouwen 66 en 72 een belangrijke rol.

“Met respect voor hun karakter en structuur worden de panden geopend en gereedgemaakt voor hun nieuwe, publieke rol als huis van de stad op Willemsoord”, stellen de architecten in hun visie. Een ‘binnenstraat’ verbindt de kade aan de zuidzijde van gebouw 66 met de open ruimte tussen het natte dok en gebouw 72. Het is een ontvangst- en evenementenruimte ineen. Aan de binnenstraat komen de stadsbalies, de raadzaal, de commissiekamers en het werkcafé.

Het nieuwe stadhuis wordt zo duurzaam mogelijk. Een groot deel van het dak van gebouw 66 wordt ingezet voor het duurzaam opwekken van elektriciteit.

Volgens de architecten keert de gemeente Den Helder met de keuze voor het stadhuis op Willemsoord terug naar haar historische maar ook culturele essentie. “Werkgebouwen in plaats van paleizen, handen uit de mouwen, en in alles verbonden met scheepvaart en de zee. Het inpassen van het publieke hart van de Helderse gemeenschap op de Rijkswerf is een opgave die praktisch maar ook cultureel van groot belang is voor de stad.”

bbn adviseurs is verantwoordelijk voor het projectmanagement en het bouwkostenmanagement bij dit project. Het ontwerpproces is inmiddels in volle gang en moet nog dit jaar resulteren in een definitief ontwerp.

 

Beeld: Winhov Architecten + Luuk Kramer

 

 

Deel deze pagina

Print Friendly, PDF & Email